A februári kerti munkák között az egyik legfontosabb feladat a talaj felkészítése a tavaszi virágok és zöldségek ültetésére. A hideg időszak végén a talaj megkeményedett, így a talaj ásása és a gyomok eltávolítása nagyon fontos, hogy a tavaszi növényeknek jól fejlődniük tudjanak.

1. Februári kerti munkák – a talaj ásása

A talaj ásása segít a levegő és a víz áramlásának javításában, valamint segít a gyomok eltávolításában is.

2. Februári kerti munkák – a Gyomok eltávolítása

A gyomok eltávolítása segít a tavaszi növényeknek abban, hogy jól fejlődhessenek, mivel a gyomok kiszorítják a tápanyagokat és a vizet a növényektől.

3. Februári feladatok a kertben – Kerti eszközök karbantartása

Február végén jó időszak a kerti eszközök karbantartására, hogy készen álljanak a tavaszi munkákra. Az eszközök tisztítása és összeszerelése segít abban, hogy a kerti munkák minél hatékonyabbak legyenek.

4. Februári kerti munkák – Növényvédelem:

A tél végén a növények még érzékenyebbek a kártevőkkel szemben, így jó, ha februárban ellenőrizzük, hogy nincsenek-e kártevők a növényeken. Ha igen, akkor alkalmazzunk megfelelő növényvédelmi módszereket.

5. Februári kerti munkák – Ültetés

Februárban még nem ajánlott növényeket ültetni, de kiválaszthatjuk a tavaszi virágok és zöldségek magjait, hogy elkezdhessük a nevelésüket a későbbiekre.

6. Februári kerti munkák – Metszés

A februári kerti munkák között szerepelhet a fák és bokrok metszése is, ha ezt a munkát nem végeztük el korábban. A téli időszak végén a fák és bokrok ágai gyakran meggyengülnek, így a vágásuk segíthet a növekedésükben és a természetes formájuk megőrzésében.

7. Februári kerti munkák – kerti ösvények rendbetétele

Ezenkívül a februári hónapban jó időszak a kerti ösvények és járdák javítására, hogy a tavaszi esők ne okozzanak kárt bennük. A földet, homokot és kavicsot lehet hozzáadni, hogy az ösvények és járdák stabilabbak legyenek.

8. Feladatok a kertben februárban – tápanyag utánpótlás

Végül, de nem utolsósorban, a februári kerti munkák között szerepelhet a talaj tápanyagokkal való feltöltése is. A téli időszak alatt a talaj gyakran kiürül a tápanyagokból, így a talaj feltöltése segíthet a növényeknek a tavaszi időszakban.


A februári kerti munkák kulcsfontosságúak a tavaszi virágok és zöldségek sikeres termesztéséhez. Az ásás, a gyomok eltávolítása, a kerti eszközök karbantartása és a növényvédelem mind fontos lépések a kert felkészítésében. A február végi időszak is alkalmas a tavaszi virágok és zöldségek magjainak kiválasztására, hogy elkezdhessük a nevelésüket, hogy időben elültethessük őket.

A februári időjárás általában még hideg, de ha a napsütés és a hőmérséklet megfelelő, akkor a kerti munkák elkezdhetőek, így a talajt is fel lehet készíteni az ültetéshez. Ha a talaj száraz, akkor öntözzük meg, hogy jó állapotban legyen.

A februári kerti munkák nem csak a tavaszi virágok és zöldségek termesztését segítik, hanem a kert összképét is javítják. A karbantartás segít abban, hogy a kert rendezett és egészséges legyen, valamint a növényeknek is jót tesz a rendszeres gondozás.

Kapcsolódó cikk: