Januárban a kertben a legegyszerűbb tennivalók a kerti növények védelme a hidegtől és a széltől. A fagyok elkerülése érdekében lehetőség szerint fedjük le a növényeket vagy tegyük őket átmenetileg egy szárazabb, melegebb helyre. Ezenkívül a fák és bokrok ágait is lehet borítani hóval, hogy megvédjük őket a fagyoktól. Ha a talaj nem fagypont alatti, akkor lombhullató növényeket is lehet ültetni. A földet is lehet ásni, hogy javítsuk a talaj minőségét, de vigyázzunk, hogy ne károsítsuk a növények gyökereit. A kerti eszközöket is jó tisztítani és karbantartani januárban, hogy készen álljanak a tavaszi munkákra.

Január a kertészkedési év kezdete – az újrakezdés, a megújuló energiák és az előttünk álló tizenkét hónap nagyszabású terveinek ideje.

A kerti munkák ebben a hónapban leginkább arról szólnak, hogy rendben tartsuk a dolgokat, és felkészüljünk a következő évre. Ha már nagyon szeretne belevágni a növénytermesztésbe, a szokásos teendők mellett van néhány dolog, amit megtehet: ilyen például a rózsák ültetése, az első korai burgonya csíráztatása és a cukorborsó vetésére való felkészülés.

Az Agrofórum javaslata

 • Használja ki az újévi lelkesedését, és a tavaszra való felkészülés jegyében tisztítsa meg a cserepeket, a szerszámokat, a vízhordókat és az üvegházakat. Ez nem a legelbűvölőbb feladat, de remek alapot teremt az új termesztési időszakhoz.
 • Kezdje el megtervezni, hogy mit szeretne a következő hónapokban a kertjében megvalósítani. Most van itt az ideje, hogy kényelmesen, a karosszékből rendeljen magokat és növényeket (lásd alább).
 • Ellenőrizze, hogy a téli növényvédelme még mindig működik-e – mérje fel a rossz időjárás során esetleg megsérült karókat, támasztékokat és kötözőelemeket.
 • Folytassa a vadon élő állatokkal való törődést – tegyen ki madáreleséget az éhes madaraknak, és tavaszig hagyja szabadon a kert egyes területeit, hogy menedéket biztosítson számukra.

JAnuári kerti munkák a virágoskertben

Metszés és tisztogatás

 • Metssze meg a lilaakácot úgy, hogy a nyári hajtásokat visszavágja, és csak 2-3 rügyet hagy meg.
 • A rózsabokrokat ebben a hónapban metssze meg, amíg még nyugalmi állapotban vannak. Vágja vissza az ágakat közvetlenül a rügyek felett, ügyelve arra, hogy eltávolítsa a keresztbe forduló vagy elhalt ágakat.
 • Január a megfelelő hónap a rododendronok metszésére.
 • Ha a lonc nagyon elburjánzott, akkor most a legjobb idő a metszésre és a durva visszavágásra, hogy tavasszal egészséges, új növekedésre ösztönözze a növényt.
 • Vágja vissza a díszfűféléket. Az új hajtások megindulása előtt néhány centiméterre a földtől vágja le a régi lombozatot.
 • Tegye rendbe az évelő növényeket. Vágja le az évelő növények, például a varjúháj elöregedett szárait – vigyázzon az új hajtásokra.
 • Távolítsa el az elöregedett naspolya leveleket, hogy a tavasszal megjelenő új virágokat láthatóvá tegye.
 • Vágja vissza a fűzfákat. Távolítsa el a sérült vagy beteg hajtásokat. Távolítsa el az élénk színű fűzfák legidősebb vesszőit, és távolítsa el a túlságosan elburjánzott részeket is.
 • Távolítsa el a megfakult virágokat a téli árvácskákról, hogy megakadályozza a magvetést.

januári tennivalók A zöldségeskertben

Bár a zöldségeskert januárban csendesnek tűnhet, ebben a hónapban is rengeteg munka vár ránk. Ha ürügyet keres arra, hogy egy szép napon kimozduljon a szabadba, íme néhány dolog, amivel érdemes foglalkoznia:

 • Takarítsa be továbbra is a pasztinákot és a póréhagymát, ha szüksége van rá.
 • A hideg éjszakákon fagyvédő vászonnal fedje le a burgonyatermesztő zsákokat, ha az üvegháza fűtetlen.
 • Távolítsa el a sárguló leveleket a téli káposztafélékről – ezek nem segítenek a növénynek, sőt, kártevőknek és betegségeknek is otthont adhatnak.
 • Készítse elő a földet a korai borsó számára. Még ebben a hónapban tegyen a talaj fölé egy talajtakarót, hogy néhány héttel a vetés előtt fel tudjon egy kicsit melegedni.

januári tennivalók A gyümölcsöskertben

Metszés

 • Ha még nem metszette meg az alma- és körtefákat, akkor most tegye meg. A metszést mindig a tél folyamán érdemes elvégezni, amíg a növények még nyugalmi állapotban vannak.
 • A ribizli- és egresféléket szintén most metssze meg, hogy egészséges ágakból álló, termőképes vázat alakítson ki a következő évre.
 • A csonthéjas gyümölcsöt termő fákat, például a szilvát, a cseresznyét és a sárgabarackot hagyja békén nyárig. Ha most metszi meg, csak fogékonnyá teszi őket a gombafertőzésekre.

Egyéb munkák

Erősítse meg a rebarbarapalántákat úgy, hogy egy felfordított vödröt vagy kukát helyez a koronájuk fölé. A zsenge rózsaszín szárak körülbelül 8 hét múlva lesznek érettek.

Rendeljen most gyümölcsbokrokat, például ribizlit és málnát, hogy egy előkészített ágyásba, védett helyre ültesse őket; sokkal ízletesebbek lesznek, mint a szupermarketben kapható termékek!

Gondoskodjon a gyepről

Kerülje a gyepen való járkálást, ha azt jég vagy hó borítja, mert ez károsíthatja a füvet alatta.

Egyéb munkák a kertben januárban

Íme néhány egyéb munka, amelyet idén januárban elvégezhet a kertjében:

 • Ellenőrizze, hogy a kúszónövények és -cserjék biztonságosan rögzítve vannak-e a tartószerkezetükhöz.
 • Távolítson el minden megbúvó gyomot (gyökerestül) az ágyásokból és a szegélyekből.
 • Távolítsa el a leveleket/ gallyakat/ havat az üvegházakról és a hidegházakról.
 • Söpörje le az esetleges havat a sövényekről és tűlevelűekről, hogy az ágak ne törjenek el a súlya alatt.
 • Aprítsa fel a karácsonyfáját, és tegye a komposztálóba. Alternatívaként a lecsupaszított ágakból remek zöldségkarók készíthetők.
 • Segítse a madarakat zsírlabdák felakasztásával és madáretetők létesítésével/feltöltésével. Ezekkel odavonzza a közelben telelő madarakat is, akik cserében megeszik a kertjében élő kártevőket.
 • Távolítsa el a (csigák okozta) nyálkás foltokat a teraszokról és a burkolatról seprűvel vagy magasnyomású mosóval való súrolással.
 • Ültessen már most amarilliszhagymákat cserepekbe, hogy kora tavasszal látványos beltéri virágai legyenek.
 • Vigye be a kihajtott burgonya palántákat, mivel a fagyok elpusztítják a lombozatukat.
 • Ellenőrizze a kamrájában lévő gyümölcsöket és zöldségeket, és távolítsa el azokat, amelyek betegek vagy puha tapintásúak.
 • Ellenőrizze az elraktározott dáliagumókat, és távolítsa el azokat, amelyeken a rothadás jelei mutatkoznak.
 • Permetezze meg vízzel a szobanövényeket. A fűtés kiszáríthatja az otthona levegőjét, és ezáltal károsíthatja a szobanövényeket. Rendszeresen permetezze a szobanövényeket, és a páratartalom növelése érdekében állítsa őket vízzel teli kavicstálcára.

Kerttervezés januárban

A január kitűnő időszak arra, hogy megtervezze kertjét az elkövetkező évre. Használja ezt a nyugalmasabb hónapot arra, hogy a következő kerti adminisztrációs feladatokat a karosszéke kényelméből végezze el:

 • Tervezze meg a zöldségeskertjét. Fontolja meg egy optimális vetésforgó kialakítását, hogy megelőzze a kártevők és betegségek felhalmozódását a talajban.
 • Rendeljen vetőmagokat. Készítsen egy kerttervet, amely segít eldönteni, hogy az egyes vetőmagokból mekkora mennyiségre van szüksége.
 • Rendeljen tavaszi ültetésű hagymákat és gumókat. Gondoljon arra, hogy egy ágyást szenteljen az évelő zöldségeknek, például a spárgának, a rebarbarának és az articsókának.
 • Rendeljen már most gyümölcsfákat a kora tavaszi ültetéshez.
 • Rendeljen kúszó évelőket, például klematiszt ka ora tavaszi ültetéshez.
 • Már most tervezze meg az ágyásait, hogy felkészülhessen a tavasz eleji ültetéshez szükséges növények, például begóniák és fuksziák rendelésére.

Az Agrárszektor 10 pontos feladatlistája

1. Januári tennivalók a kertben – a karácsonyfa újrahasznosítása

Sokan a hagyományok szerint, csak január 6-án, azaz Vízkereszt napján kezdik el lebontani karácsonyfájukat. Amiről nem szoktak tudni az emberek, hogy rengeteg lehetőség közül lehet választani akkor is, ha nem valaki szeretné kidobni az elszáradt karácsonyfáját, hanem inkább újrahasznosítaná azt. De itt is van néhány tipp, hogy mire lehet felhasználni a kiszolgált fenyőfát:

Talajtakarónak: a fenyőfa felaprításával kiváló talajtakaró készíthető, ami azután a fák tövébe szórva kiváló tápanyagforrás és a talaj nedvességét is magában tartja. Emellett a kertben is jól hasznosítható, különösen a nem lekövezett kerti utakat érdemes leszórni ezzel, amely így eső idején sem lesz sáros.

Tápanyagnak: a tűlevelek savtartalma aránylag magas, így kiváló tápanyagot szolgáltatnak a növényeknek. Csak le kell rázni a megszáradt tűleveleket a fenyőről, majd összesöpörni őket, és már fel is lehet használni őket, akár a lakásban, akár a kertben található növények trágyázására.

Talajvédelemhez: ha a kertben van olyan rész, ahonnan az eső, különösen a nagy nyári zivatarok idején elhordja a földet, oda érdemes lehet a fa néhány ágát letenni. Ez ugyanis a lezúduló vízből kiszűri a földet (és lassítja a víz folyását), és segít abban, hogy több talaj maradjon meg a kertünkben.

Komposztnak: jó esetben az elhasznált fa komposztként végzi, de jóféle támkaró készíthető is belőle az oldalágak letakarítása után.

2. Januári tennivalók a kertben – szerszámok megtisztítása, élezése

Ezek a hetek kiválóan alkalmasak a kerti szerszámok javítására is, hogy ne akkor kelljen a kapát, a metszőollót köszörülni, élesíteni, amikor már szükség lenne rá. A szerszámokat, ha tél elején gondosak voltunk, akkor tisztán tettünk el a fészerbe, ha nem, akkor ezek tisztításával kezdjünk. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a kicsorbult kapák, ásók élezése. Most érdemes kicserélni a törött, sérült szerszámnyeleket, megélesíteni az metszőollókat, rögzíteni a lötyögő ásófogantyúkat és alaposan megtisztítani a kerti kesztyűket. Az éles szerszámokkal csak jót tesz az ember a növényeiknek, hiszen a vágásoknál és metszéseknél nagyon fontos, hogy a vágott felületen keresztül minél kevesebb eséllyel férkőzhessenek be kórokozók.

Meg kell élezni a fűnyírót, és olajat kell cserélni benne? Mi van a szűrőkkel? Jól működik a motor? Ha eszközeink javításra szorulnak, itt az ideje, hogy megtegyük. Előfordul, hogy hetekig áll a rossz fűnyíró a műhelyben, holott a javítása csupán két napot venne igénybe. Ha február közepéig, vagy még tovább várunk, ugyanez a munka két-három hetet vehet majd később igénybe.

3. Januári tennivalók a kertben – téli metszés

Bár a tél nem tipikusan a növénymetszés időszaka, mégis vannak olyan fajták, amelyek ezekben a hónapokban, a téli álmuk közepette megmetszhetőek. Ami nagyon fontos, hogy -5 Celsius-fok alatt azonban nem szabad nekiállni a metszésnek. A fagyos időben ridegebb a növények szövete és könnyebben törik, roncsolódik. A művelethez ajánlott kesztyűt viselni, és tiszta, éles szerszámokat használni. Az is fontos, hogy a metszés megfelelő szögben történjen. Ebben az időszakban lehet megmetszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. Most kell megmetszeni az alma- és körtefákat. A szilvát, a cseresznye és a sárgabarackot most nem érdemes metszeni, mivel ez csak fogékonyabbá teszi őket a különböző betegségekre, kártevőkre. A legtöbb gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes oltóvesszőket vágni. Ha fagymentes az idő, el lehet kezdeni a díszcserjék ritkítását is, a túl sűrűn álló hajtásokat a talaj szintje fölött kell levágni. A lomblevelű sövényeket, amelyek túl magassá nőttek, az idős fás részekig kell visszavágni.

4. Januári tennivalók a kertben – a kerítés és a kerti csapok ellenőrzése

Ha sérült a kerítés, célszerű most kijavítani. A szakértők szerint ezzel a munkával nem érdemes várni tavaszig, amikor egyébként is összesűrűsödnek a kerti munkák. Az esetleges erősebb fagyok érkezését szem előtt tartva célszerű ellenőrizni, hogy a kerti vízcsapokat megfelelően szigetelte-e az ember. Ilyenkor még könnyebben lehet pótolni az esetleges elmaradásokat, vagy felmerült problémákat, mint február végén, március elején.

5. Januári tennivalók a kertben – vetőmag rendelés

Ásni ugyan még nagyon korai, de a tervezéshez soha sincs elég korán. Most nyugodtan át lehet nézni a vetőmag-katalógusok kínálatát, és el lehet kezdeni a tervezést – természetesen a vetésforgónak megfelelően – az idei vetőmagszükségletet illetően. Most lehet továbbá ültetési tervet is készíteni, valamint megrendelni minden olyan zöldség, gyümölcs magját, amit erre az évre tervez ültetni az ember. Fontos, hogy akár vetőmag-katalógusokból szemezget, akár kertészetekben, áruházakban néz körül az ember, mindenképp hasznos, ha ezt nem halasztja az utolsó pillanatra.

6. Januári tennivalók a kertben – Törzstisztítás és permetezés

Ilyenkor érdemes elvégezni a törzstisztításokat is a kertben lévő fákon. Drótkefével dörzsöljük át a törzseket, hogy eltávoltítsuk az áttelelő kártevőktől a fát. Érdemes az idősebb fák törzsének tisztogatását elkezdeni az enyhébb napokon. Először kaparóvassal, azután drótkefével távolítsuk el a kéregripacsokat és az alatta meghúzódó, áttelelő kártevőket, kórokozókat. A munka megkezdése előtt terítsünk fóliát a fa köré és a kaparékot égessük el.

Permetezés nyugalmi állapotban levő növényeknél: a tél eleji fagymentes napok a megfelelő idő arra, hogy lepermetezzük a növényeket, így megelőzhetjük telet átvészelő rovarok és betegségek által okozott károkat. A kombinált mész, kén és olaj vagy réz összetételű permetezőszer a leggyakrabban használt téli kezelés. Fontos, hogy ne permetezzünk, ha a hőmérséklet fagypont alatt van, vagy ha esik az eső, illetve erős szél fúj! A másik szabály, amit minden körülmények között be kell tartani, hogy mindig az adott szer használati utasításának megfelelően végezzük a permetezést!

7. Januári tennivalók a kertbenVan – ültetés

Vannak olyan hagymák, amelyeket még ilyenkor érdemes elültetni. Ha nincsenek erős, talajmenti fagyok, akkor a következőket tudjuk januárban elültetni: korai burgonya, borsó, zeller, hagyma, saláták, karfiol, újhagyma, spenót, eper, málna, áfonya. Január vége felé már el lehet vetni a retket, a salátát, a póréhagymát, borsót, természetesen egyelőre beltérben, hogy tavasszal kiültethetőek legyenek a palánták a kertbe. A tél vége felé, amikor már enyhül az idő, szabadföldön is meglehet kezdeni a különféle növények duggatását, vetését.

Virághagymák ültetése: elfelejtettük elültetni a hagymákat? Bár eléggé késő van, ha a talaj fagymentes és viszonlag száraz eldugdoshatjuk még a tulipánok, nárciszok, jácintok, és sáfrányfélék hagymáit vagy ültethetjük őket teraszon egy nagyobb méretű cserépbe is, A hagymák ajánlott ültetési mélységéről érdemes tájékozódni.

8. Locsolás télen?

A fűtetlen helyiségben áttelelő leandert, kaktuszokat és citrusféléket is érdemes alaposabban szemügyre venni, nehogy betegség támadja meg őket. Ha ezt észlelné valaki, akkor ne tétovázzon, hanem kezelje a növényeket a megfelelő szerekkel. A locsolásról se szabad megfeledkezni, ugyanis a teleltetőben lévő növényeket télen is meg kell öntözni, ahogy a télikertek növényeit is, csak jóval ritkábban, két-háromhetente.

9. Januári tennivalók a kertben – a madarakról és a kisállatokról

Érdemes ilyenkor is gondolni az itthon telelő madarakra. A kertben el lehet helyezni számukra madáretetőket, és gondoskodni lehet arról, hogy ezek mindig fel legyenek töltve eleséggel. Emellett mesterséges fészekodúkat is ki lehet tenni. Az etetőkben olajos magvakat (legjobb a napraforgó), szalonnabőrkét, faggyút lehet kitenni, de ma már előre elkészített madáreleség-mix is kapható, ez a legjobb, mert biztos, mindent tartalmaz, amire a kismadárnak szüksége lesz télen. Ha nincs tó vagy valamilyen folyóvíz a közelben, valamint kerti tóval sem rendelkezik az ember, a madáritatót is mindig ajánlott feltöltenie friss vízzel.

10. Januári tennivalók a kertben – Védekezés a jégkárok ellen

Seprűvel óvatosan távolítsuk el a havat és a jégkérget a fákról, örökzödekről. Ha gyengébb fagyról beszélünk, akkor elégséges egy anyaggal letakarni növényeidet. Egy lepedő vagy hasonló pamutszövet megakadályozza a levelek megfagyását, ugyanakkor a növények légzését nem gátolja. Ha nagyobb területen fekszenek a növények, akkor egynél több rétegű anyagra lesz szükséged a letakarásukhoz. Fontos tudni azt is, hogy a növényeket be kell takarni mielőtt a nap lenyugszik, mivel a sötétség beálltával a nap folyamán felhalmozódott hő gyorsan elillan.

Egy másik fagymegelőző intézkedés lehet az öntözés. Bár elsőre furcsán hangzik, a késő délutáni öntözés ténylegesen segít a fagyás megelőzésében. Ez a módszer csak gyenge fagy esetén működik, és a lényege abban áll, hogy a víz lassabban hűl le, mint a levegő, és a talajból elpárolgó víz egy kevéssel megemeli a növények hőmérsékletét. A levegő áramlása szintén távol tartja a fagyot. Ha szeles az idő, akkor nem kell különösen védekezni fagy ellen, mert az áramló levegő megakadályozza a fagy kialakulását. Kisebb területen, szélcsendes időben egy ventillátor is segíthet.