Tudnivalók a birsről – birsalmás receptek

A birsalma vagy birskörte a gyümölcsök mostohagyereke, mivel nyersen fogyasztva eléggé fanyar és kemény. Én mindenesetre nyersen is szeretem. De azoknak, akik nem ilyen fura az ízlésük, javaslom a jól bevált birsalmás recepteket

Ismerjük meg előbb, hogy mit kell tudni a birsről!

A birs növény ismertetése  – a birsalmafa gondozása

Birset napos helyen érdemes termeszteni. Magyarországon számos rezisztens birsfajta létezik:

  • CYDORA ROBUSTA®
  • LESKOVÁCI BIRS
  • VRANJA BIRS
  • stb.

Ezek a gyümölcsök nem sok gondozást igényelnek, és kevésbé fogékonyak a megbetegedésre. Fontos a jó vízelvezetésű talaj, valamint a rendszeres öntözés. A birsalma virágzásához teljes napsütésre van szükség. 

A birs gondozása: ültetés

Birset ültethetünk kicsi vagy nagy kertben egyaránt, akár konténerekben is termeszthető, ha szűkös a hely.

A birsalma csemetéket november és március között telepítsük, amíg azok nyugalmi állapotban vannak. Ha egynél több birset ültetünk, a csemetéket körülbelül 3,5 méter távolságra kell elhelyezni egymástól.

A birs vízigénye

Rendszeresen kell öntözni a vegetációs időszakban, hogy a talaj nedves legyen, különösen ha a nyár forró és száraz. A tárolóedények sokkal gyorsabban kiszáradnak, ezért különös figyelmet igényelnek. Télen érdemes a tárolóedényt “lábakra” helyezni,  hogy a felesleges víz kifolyhasson.

A birsalmafa trágyázása 

Kora tavasszal használjunk magas káliumtartalmú általános műtrágyát. Négyzetméterenként egy marékkal szórjunk a fák köré. Ha a fát fű veszi körül, akkor másfél marékkal adagoljuk a műtrágyát. Alkalmazhat ammónia-szulfátot is, 35 g/ négyzetméter mennyiségben. Ezután terítsünk talajtakarásként kerti komposztból vagy jól elkorhadt trágyából a fa köré, körülbelül 5-10 cm-es rétegben. Kéthetente trágyázzuk a  konténerekben növekvő birsalmát. Tél végén magas káliumtartalmú folyékony műtrágyát érdemes használni. Megoldás lehet még a mulcsozás is

Mikor virágzik a birs?

A birs virágzási ideje májusra esik. A birsalmafa virága feltűnő, fehér vagy kagylórózsaszínű virágokkal ékeskedik. A birsalma virága a rózsafélék (Rosaceae) család tagja, mutatós, ötszirmú virágai sárgászöld, aromás gyümölcsöket hoznak. 

A birs gondozása: a virágok fagy elleni védelme

Mivel a  birsalma viszonylag korán virágzik, ezért ha fagyot jósolnak, védjük a virágot a kisebb fákon kertészeti gyapjúval, és napközben távolítsa el, hogy a beporzó rovarok hozzáférjenek a virágokhoz. Nagyobb birs ültetvény esetén a legismertebb ilyen fagyvédelmi módszer a füstölés, klasszikusan nem égő, csak parázsló anyag (pl. szalmabála) begyújtása. A módszer alapvető célja a kisugárzás csökkentése: füst előállításával akadályozzák meg a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. A módszer hőmegőrző képessége meglehetősen kicsi, mindössze 1-2 ºC-os védelmet nyújt.

A birsalmafa gondozása: metszés

A birsalma leginkább az előző évben készült hajtások csúcsán termő. A birsalmát télen, nyugalmi állapotban kell megmetszeni. Távolítsuk el az elhalt, beteg vagy sérült ágakat, és ritkítsuk a kisebb ágaket, ahol túl sűrű. A jó termés érdekében javítsuk a fényáteresztést és a légáramlást. Az ágvázat az almafához hasonlóan alakítsuk ki. 

A legrégebbi ágak legfeljebb negyedét távolítsuk el úgy, hogy visszavágjuk a kiindulási pontig vagy az eltávolítandó ág átmérőjének egyharmadának megfelelő hajtásig. 

A birs gondozása – érés, szüret

A birsalmaszedés időpontját a fajta jellemzőkön túlmenően részben az egész éves időjárás határozza meg. Szeptember végétől október közepéig érik jellemzően a birslama. Az előbbi linkre kattintva megtudhatjuk, hogy évről-évre miként befolyásolta a birsalma szüretet és vásárt az időjárás. 

Még több infó a birsalmáról vagy birs körtéről: Birs (Cydonia oblonga) alma vagy körte?

Legújabb birs receptek 

Ha már leszedtük az almát, valahogy fel is kellene használni. A birs pálinka főzés is jó ötlet, de érdemes kipróbálni a jól bevált birsalmás recepteket!

A legfrissebbek: