Néhány gondolat a tuja illetve formatuja ültetésének szabályairól…

A tujaültetés ideje

Csak konténeres formatujákat  készítek, ezeket elvileg  egész évben bármikor ki lehet ültetni. Nyilván télen átfagyott talajban körülményes lenne ültetőgödröt ásni, a talajt öntözővízzel  beiszapolni, meg egyáltalán a kertben  bogarászni akármit. Úgyhogy tűrhető hőmérsékletű és nagyjából száraz időszak a legjobb, hogy ne kelljen a sárban küzdeni( kivétel homoktalaj).

Tuja ültetése dézsában

A konténeres tuják másik nagy előnye, hogy nem kell a megvétel és hazavitel után azonnal kiültetni. Amikor éppen ideje, meg kedve van a kertbarátnak, ráér akkor is a műveletre. Ha pl. három hét múlva, akkor három hét múlva. Természetesen addig is ha más nem, locsolni azért kell.

A konténeres tuja átültetése szükséges lehet, ha már teljesen átszőtte a gyökere a rendelkezésre álló helyet a cserépben. Az új termesztőedény minimum 5 vagy inkább 10 l-el nagyobb legyen, hogy értékelhető mennyiségű friss örökzöld földkeveréket kapjon a tuja. A konténeres tuja átültetését bármikor végezhetjük, megfelelő öntözés mellett.

Az ültetés helye

A tuja a napos vagy félárnyékos helyet szereti, bár láttam már nagyra nőni épület árnyékos északi oldala mellett is. A formára nyírt tujákat általában szoliterként használják, ezért célszerű a lehetőségekhez képest különállóan elhelyezni a kertben, hogy érvényesülhessen a formája és jól látható legyen onnan, ahonnan általában gyönyörködni szeretnénk benne.

Az enyhén savanyú, de tápanyagban gazdag talajt szereti. A meszes talajban csak szenved. Magyarország nagy részén nincs ezzel probléma. Egy átlagos tujakedvelő egyáltalán nem biztos, hogy tudja,  kerti talaja megfelel-e  ezeknek a feltételeknek, kivétel ha már van tuja a kertben, mert akkor már látja.

Az interneten utána lehet nézni a terület talajféleségének, de egyszerűbb megnézni a szomszédban vagy a környéken van-e tuja. Ha nagyon nincs, akkor gyanús a helyzet.

Ha valaki teljesen biztosra akar menni, akkor szedjen a kertből 1 kg talajmintát és vigye be a legközelebbi talajvizsgáló laborba. Tudomásom szerint kb. 5000 Ft  az alapvizsgálat, amiben a pH és mész benne van. Ebben az esetben már igencsak precízek voltunk.

Az ültetés módja

Ültetőgödröt kell ásni, ami mélyebb és szélesebb legyen, mint a konténer mérete, hogy a gyökérzet könnyen tudjon megeredni. A gödör ásásnál agyagos, kötött talajon előfordulhat, hogy olyan kemény a föld, mint a beton. Ilyenkor vagy későbbre halasztjuk a dolgot vagy belocsoljuk a területet és másnap az átnedvesedett puhább talajban könnyebb dolgunk lesz.

Ha kész a gödör, akkor öntsünk bele 40-50 l vizet, hogy jól átnedvesedjen a gödör  alja és környéke. A gödör aljára tegyünk szerves trágyát vagy komplex műtrágyát, de inkább óvatosan, mert a sok tápanyag miatt erősen fog növekedni a tuja és többször kell nyírni, hogy tartsa a formáját. A trágyát le kell fedni egy réteg örökzöldhöz való földkeverékkel vagy kerti földdel, hogy ne égesse meg a növény  gyökerét ültetéskor.

A növényt ki kell húzni a konténerből óvatosan. Ha nem megy, mert előfordulhat, hogy  úgy beszövi a gyökérzet a talajt, hogy  befeszül a konténerbe, akkor fordítsuk az oldalára és görgessük 2-3 fordulatot a konténer oldalán. Így könnyen kijön.

Ezután kell függőlegesen  beleállítani a gödörbe, olyan mélyen, hogy a gödör tetejének a szintjétől  kb. 5-6 cm-el  mélyebben  legyen a növény talajának a felszíne. Majd a gödör maradék  részét is töltsük fel földdel.

Hátravan a belocsolás. Érdemes jól beáztatni, beiszapolni. Ne sajnáljuk a vizet tőle. Ha szeles idő várható, akkor érdemes kikötni egy karóhoz, míg  nem stabilizálódik, mert az erős szél elnyomhatja vagy akár  kidöntheti míg nedves a talaj.

Tuja ültetése ősszel és tavasszal

Ha valakinek a kertben lévő tuja átültetése jutna eszébe egy másik helyre, akkor az eddig leírtak vonatkoznak rá, de csak kora tavasszal vagy még inkább késő ősszel (november) a vegetációs időn kívül érdemes végezni, minél nagyobb földlabda kiásásával és átültetésével.