Alapvetően azt kell eldönteni, hogy mennyi időt, pénzt, energiát kíván valaki befektetni a tuja ápolásába, de az a cél, hogy erős egészséges növényünk legyen, mert az ellenállóbb a betegségekkel és kártevőkkel szemben.  Legjobb, ha évente négyszer kap vegyszeres növényvédelmet  gomba-, atka-, rovarölő szerekkel a tuja trágyázása és a tuja öntözése mellett.

Ha ez bármi okból nem megy, akkor évi egyszer komplex műtragya kiadása és 4-5-ször lombtrágya kijuttatása megfelelő öntözés mellett kielégíti a tuja trágyázás igényét.

Tuja locsolása, öntözése

Ha ez is sok, akkor rendszeres öntözés feltétlen szükséges. Ez a minimum, hogy egészséges legyen a szabadföldi növényünk, mert a talajból tud tápanyagot felvenni. Elég hetente vagy két hetente egyszer, de nagy mennyiségben 50-100 l víz/növény szabadföldön. Ha menet közben esik az eső az nem jelent felmentést, legfeljebb egy-két napot csúsztatni lehet az öntözésen.

Tuja ápolása cserépben

A tuja gondozása cserépben kissé más. Ha marad a konténerben a teraszon, akkor kézzel megtapogatva a földet, lehet érezni kell-e öntözni. De  nyáron minden másnap öntözni kell a tőzeges földkeverék miatt. Széles, de nem túl magas tálcát is lehet alátenni, azt feltöltve vízzel lehet ritkítani az öntözés gyakoriságát. Csak ki ne igya a kutya.

A tuja trágyázása

Ebben az esetben a tuja trágyázása sem maradhat ki, mert minimális a talajmennyiség, amit használhat a növény. Legalább havi rendszerességgel érdemes tápoldatozni, de mellette a lombtrágyázást is meghálálja.

Ha még erre sincs lendület, akkor a szerencse dolga, hogy meddig lesz a tuja a kertben vagy a teraszon.

A tuja teleltetése

Még a teleltetésről néhány szót. Magyar előállítású növényekkel dolgozom, amik megszokták a magyar teleket, nincsenek fagyási problémáik, mint esetleg az importnak. Így akár a kertben, akár a konténerben a teraszon, bírják a hideget, ha egészségesen mentek a télbe. A konténeres növényeket télen sem árt meglocsolni, ha alkalmas az időjárás.